Renkaiden käyttö- ja huoltovinkit

Tee kolikkotesti! Mikäli 2 euron kolikon reunus ei uppoa kokonaan renkaan pääuraan, on syytä harkita renkaiden uusimista tai noudattaa sadekelillä erityistä varovaisuutta.

Ennakoiden tien päälle

Ennakoiva ajo auttaa tekemään liikkumisesta turvallisempaa, sujuvampaa ja ympäristöystävällisempää. Huonot renkaat tai ajokelit eivät aiheuta ainuttakaan onnettomuutta, sillä vastuu oikeasta tilannenopeudesta ja riittävästä turvavälistä on aina kuljettajalla.

Aja taloudellisesti

Renkaiden kulutuskestävyys on ratkaisevasti kiinni autosta, ajotavasta ja ajo-olosuhteista. Renkaasi kestävät pidempään, kun ennakoit tilanteita ja ajat taloudellisesti. Vältä voimakkaita kiihdytyksiä ja jarrutuksia sekä kaahailua kaarteissa ja kadunkulmissa.

Huom. uudet nastarenkaat vaativat noin 500 kilometrin rauhallisen sisäänajon, jolloin nastat asettuvat oikein paikoilleen. Ilman sisäänajoa nastat irtoilevat helposti.

Huolehdi rengaspaineista

Liian alhainen rengaspaine vaikeuttaa auton hallittavuutta ja lisää vierintävastusta merkittävästi. Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa kylmästä renkaasta ennen pitkää ajoa. Löydät ilmanpainesuositukset eri kuormitustilanteisiin auton ohjekirjasta tai bensaluukusta.

Tarkkaile urasyvyyksiä

Tarkkaile renkaittesi urasyvyyksiä säännöllisesti esimerkiksi 2 euron kolikolla. Mikäli urasyvyys on kesärenkaassa alle 4 mm:n tai talvirenkaassa alle 5 mm:n turvasuosituksen, on syytä harkita renkaiden uusimista tai noudattaa erityistä varovaisuutta vaativilla keleillä.

Seuraa nastoituksen kuntoa

Nastarenkaiden jääpito heikkenee nastoituksen kulumisen myötä. Tunnustele säännöllisesti kämmenellä nastakärkien terävyyttä ja tarkkaile nastamäärien eroa rengassarjassa. Määräaikaiskatsastuksessa liian suuri nastaero renkaiden välillä on hylkäysperuste.

Tarkista renkaiden ikä

Renkaiden kokonaisiäksi suositellaan enintään kymmenen vuotta valmistusajankohdasta, joka on merkitty renkaan kylkeen nelinumeroisena tunnuksena (wwyy) DOT-merkinnän yhteyteen. Renkaan käyttöiäksi suositellaan enintään kuusi vuotta käyttöönotosta.

Kierrätä renkaiden sijaintia

Kierrätä renkaiden sijaintia edelliskaudesta etu-ja taka-akselien välillä pyörimissuuntaa muuttamatta, jotta renkaat kuluisivat tasaisesti. Paljon ajavien kannattaa vaihtaa pyörien paikkaa myös ajokauden aikana noin 8 000 kilometrin välein.

Huom. nastoituksen epätasaisen kulumisen vuoksi nastarenkaiden sijaintia on syytä kierrättää jopa 3–5 000 kilometrin välein, mikäli niillä ajetaan pääasiassa paljaalla asfaltilla.

Muista jälkikiristys

Pyöränvaihdossa pultit kiinnitetään tasaisesti ristiin kiristämällä. Sopiva tiukkuus saadaan aikaan momenttiavaimella pulttien sallimalla momentilla. Muista pulttien jälkikiristys parin sadan ajokilometrin jälkeen – vaihdoitpa renkaat itse tai asiantuntijan avustuksella.

Käytä asiantuntijaa

Renkaat kuluvat epätasaisesti liian alhaisten rengaspaineiden, virheellisen tasapainotuksen, väärien ohjauskulmien tai kuluneiden iskunvaimentimien vuoksi. Renkaat oireilevat herkästi, joten käynti asiantuntijaliikkeessä paljastaa syyt renkaan epänormaalille kulumiselle.

Lähde: Autonrengasliitto