Pääkaupunkiseudun taksiautoilijat suosivat talvella kitkarenkaita

Viime syksynä tehdyn talvirengaskyselyn mukaan nasta- ja kitkarenkailla on edelleen vahvat kannattajakuntansa taksiautoilijoiden piirissä. Pääkaupunkiseudun takseissa kitkarenkaat ovat hieman nastarenkaita yleisempiä, ja niiden uskotaan lisäävän suosiotaan entisestään.

Talvikaudella pelkästään kitkarenkaita taksiautoissaan käyttävien vastaajien osuus oli kyselyssä 47 %, kun pelkästään nastarenkaita käytti 41 % vastaajista. Molempia talvirengastyyppejä ilmoitti käyttävänsä 12 % vastaajista.

Muutos nastattomien talvirenkaiden suuntaan on ilmeinen, sillä vastaavassa kyselyssä vuonna 2012 vain joka kolmas ilmoitti käyttävänsä talvella yksinomaan kitkarenkaita.

Pääkaupunkiseudun taksiautoilijat arvioivat erityisesti pohjoismaisiin talvioloihin tarkoitettujen kitkarenkaiden lisäävän suosiotaan jatkossakin. Joka kuudes arveli myös allseason-renkaiden käytön lisääntyvän tulevina talvina.

Painotukset talvirenkaiden valinnassa

Painotukset renkaiden valinnassa erosivat selvästi toisistaan nasta- ja kitkarenkaiden käyttäjien välillä. Talvirenkaan tärkeimmäksi ominaisuudeksi nousi turvallisuus ja suorituskyky, jonka painoarvon vastaajat jakoivat eri keliolosuhteisiin.

Kysymykset:

1) Millaisen painoarvon annat renkaan eri ominaisuuksille talvirengasvalinnassasi?

2) Miten painotat renkaan suorituskykyä eri kelioloissa talvirengasvalinnassasi?

Nasta-autoilijat arvostivat erityisesti jääpitoa (28 %), kun kitka-autoilijat painottivat tasaisemmin suorituskykyä kuivalla, märällä, lumisella ja jäisellä kelillä.

Kitka-autoilijoiden valinnassa taloudellisuus ja kulutuskestävyys, mukavuus ja vaivattomuus sekä ympäristöystävällisyys merkitsivät yhteensä lähes 60 %, kun nasta-autoilijoilla niiden osuus oli keskimäärin vain noin 40 %.

Talvirengaskyselyn toteutus

Talvirengaskysely toteutettiin verkkokyselynä 23.–30.9.2020 konsulttitoimisto J Lahti Interactionin toimesta. Kysely osoitettiin Taksi Helsingin, Lähitaksin ja Cabonlinen pääkaupunkiseudulla liikennöiville taksiautoilijoille. Kyselyyn osallistui kaikkiaan 372 vastaajaa, joiden edustamat yritykset operoivat pääkaupunkiseudulla yhteensä noin 800 taksia.

Kommentteja kitkarenkaiden puolesta:

”Kitkarenkailla ajetaan ennakoivammin, mukavat alla ja voi laittaa ajoissa alle”

”Jäiset kelit ovat haastavia, mutta ennakoiden ja turvavälejä käyttäen pärjää hyvin”

”Kitkarenkaat kestävät meidän käytössä huomattavasti nastarenkaita pidempään”

”Nastarengas menettää pito-ominaisuudet nopeasti, eikä eroa kitkoihin enää ole”

”Nelivedolla liikkeelle pääsee aina, muistettava pidempi jarrutusmatka”

Kommentteja nastarenkaiden puolesta:

”Nastarenkaat antavat kitkoja enemmän pelivaraa yllättävissä tilanteissa”

”Turvallisesti 24/7/365, vuoroa ei voi jättää ajamatta hankalien sääolojen sattuessa"

”Itse en pääse edes töihin pihaltani pahoilla keleillä ilman nastarenkaita”

”Pitää muistaa, että takseja ajaa erilaiset ajotaidot omaavia kuljettajia”

”Isossa takavetoisessa invataksissa tarvitaan ehdottomasti nastarenkaita”