Nastarenkaiden käyttöä seurataan automaattisesti

Nastat ropisevat yhä autojen alla kesäkeleistä huolimatta

Helsingin Lönnrotinkadulla yli puolet autoilijoista käytti vielä alkuviikosta nastarenkaita. Ensi syksystä alkaen nastarenkailla läpiajo on kiellettyä kyseisellä katuosuudella ilmanlaadun vaalimiseksi.

Seurantatiedote 20.4.2022

Viime viikolla järjestetyssä Renkaat kelin mukaan -kampanjassa autoilijoita kehotettiin välttämään keväällä nastarenkaiden tarpeetonta käyttöä. Sää- ja keliennusteiden mukaan nastarenkaiden keliperusteiselle käytölle ei näyttäisi olevan enää edellytyksiä suuressa osassa maata. Pienemmillä teillä kesärenkailla on yhä syytä noudattaa erityistä varovaisuutta mahdollisen liukkauden vuoksi.

Talvirenkaiden keliperusteinen käyttövelvollisuus päättyi maaliskuun lopussa. Huhtikuun alusta alkaen nastarenkaita on saanut käyttää vain, jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastattomien talvirenkaiden eli kitkarenkaiden käyttöä ei ole rajoitettu, joten ne tuovat tarvittavaa joustoa renkaanvaihdon ajoitukseen ja parantavat näin rengaspalvelujen saatavuutta kevät- ja syyssesongeissa.

Nastarenkaiden osuutta henkilö- ja pakettiautoliikenteessä seurataan eri puolilla Suomea automaattisesti. Tutkimuskeskus Terran nastaäänien tulkintaan perustuva nastarengasluokitin toimii mm. Helsingin Pukinmäenkaaressa, Alavudella (Kt66) ja Tervolassa (Vt4). Helsingissä on lisäksi käytössä Innofreaks Oy:n värinätunnistukseen perustuva seurantamenetelmä Lönnrotinkadulla ja Tapaninvainiontiellä.

Poliisi puuttumassa nastarenkaiden käyttöön

Automaattisen seurannan mukaan lähes 60 prosenttia autoilijoista käytti Helsingissä nastarenkaita pääsiäisviikolla. Ajankohtaan nähden korkea osuus on ymmärrettävää, sillä vielä toissa viikolla talvisia kelejä esiintyi Etelä-Suomea myöten. Oletettavasti renkaanvaihtoja tehdäänkin vilkkaasti heti pääsiäisen jälkeen keväisten kelien myötä niin kotipihoilla kuin rengasalan ammattilaisten toimesta.

Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja Dennis Pastersteinin mukaan poliisi ei ole vielä tänä keväänä puuttunut nastarenkaiden tarpeettomaan käyttöön. ”Ilmanlaadun, liikennemelun ja päällysteiden kulumisen vuoksi kesärenkaisiin vaihtoa ei pitäisi kuitenkaan aiheettomasti viivytellä. Seuraamme tilannetta ja alamme puuttumaan nastarenkaiden käyttöön, jahka kevät ottaa vielä muutaman askeleen.”

Myönteisiä kokemuksia kitkarenkaisiin siirtymisestä

Pääsiäisviikolla Yle TV1:ssä pyörineissä yleishyödyllisissä tietoiskuissa aktivoitiin autoilijoita kertomaan omakohtaisia kokemuksia nasta- ja kitkarenkaista. Käyttäjäkysely osoitettiin autoilijoille, joilla oli kokemusta molemmista talvirengastyypeistä. Kyselyyn osallistui 411 vastaajaa, joista useimmat (76 %) ilmoittivat siirtyneensä käyttämään talvella kitkarenkaita.

Käyttäjäkyselystä vastaava viestintäkonsultti Jouko Lahti uskoo myönteisten käyttäjäkokemusten vauhdittavan kitkarenkaiden yleistymistä. ”Suurimpana esteenä rengastyypin vaihtamiselle lienee omakohtaisen kokemuksen puute toisesta rengastyypistä. Monet vastaajat kertoivat yllättyneensä kitkarenkaiden toimivuudesta haastavissakin kelioloissa, kun vaan muistaa ajaa ennakoiden kelin mukaan.”

”Kitkarenkaiden suosio on lähtenyt meillä kasvuun vasta aivan viime vuosina. Nyt jo joka neljäs Suomen markkinoille toimitettu henkilöauton talvirengas on kitkarengas, kun vielä kymmenisen vuotta sitten osuus oli vain 13–15 prosenttia”, Lahti toteaa ja viittaa ETRMA:n myyntitilastoihin.

Liitteet:
Talvi- ja nastarengassäännöt
Nastarengasseurannan tulokset

Lisätiedot:
www.renkaatkelinmukaan.fi
Viestintäkonsultti Jouko Lahti, puh. 050 592 4240, jouko.lahti@renkaatkelinmukaan.fi
Ylikomisario Dennis Pasterstein, puh. 0295 474 503, dennis.pasterstein@poliisi.fi