Käyttäjälähtöinen talvirengasvalitsin auttaa tekemään vastuullisia rengasvalintoja

Rengasvalintojamme ohjaavat yksilölliset tarpeet, joiden lisäksi on syytä pohtia myös niiden yhteiskunnallisia vaikutuksia. Autolehtien rengastestit ja EU-rengasmerkinnät auttavat vertailemaan eri renkaiden ominaisuuksia. Niiden ohella tarvitaan työkalua, jonka avulla autoilijat voivat vertailla talvirengastyyppejä omien painotustensa pohjalta.

Uudenlainen talvirengasvalitsin antaa käyttäjälle suosituksen samaa laatutasoa olevien pohjoismaisten kitka- ja nastarenkaiden välillä. Suositus perustuu vastaajan antamiin painoarvoihin renkaiden keskeisistä ominaisuuksista. Suosituksen taustalla on kokonaisvaltainen asiantuntija-arvio, jossa kyseisiä rengastyyppejä on vertailtu ns. tähtiluokituksella.

Testaa talvirengasvalitsinta tästä!

 

Mitä ominaisuuksia sinä arvostat talvirenkaita valitessasi?

Talvirengasvalitsimessa määritellään ensin painoarvot turvallisuuden ja suorituskyvyn, taloudellisuuden ja kulutuskestävyyden, mukavuuden ja käytännöllisyyden sekä ympäristöystävällisyyden kesken. Sen jälkeen vastaaja puntaroi renkaan suorituskyvyn tärkeyttä eri keliolosuhteissa (kuivalla, märällä, lumisella ja jäisellä kelillä).

Turvallisuudessa ja suorituskyvyssä nastarenkaat ovat kitkarenkaita edellä puhtaan jääpidon osalta, mutta muilla kelityypeillä molemmat rengastyypit suoriutuvat yleensä varsin tasaväkisesti. Tosin erot jääpidossakin kaventuvat renkaiden kulumisen myötä. Autoilijoiden tulisikin tarkkailla säännöllisesti renkaiden urasyvyyksiä ja nastoituksen kuntoa.

Taloudellisuudessa erot tulevat esiin lähinnä polttoainekuluissa kitkarenkaiden pienemmän vierintävastuksen myötä. Saman laatuluokan nasta- ja kitkarenkaat ovat hankintahinnaltaan hyvin lähellä toisiaan. Rengastyyppien keskimääräisessä kulutuskestävyydessä ei ole merkittävää eroa, mutta yksittäisten rengasmerkkien välillä erot voivat olla suuriakin.

Mukavuuden ja käytännöllisyyden osalta kitkarenkaat ovat selvästi nastarenkaita parempia. Autolehtien rengastesteissä arvioidaan mm. suuntavakautta ja rengasmelua (auton sisällä). Monet autoilijat antavat arvoa myös kitkarenkaiden joustavuudelle renkaanvaihdon ajoituksessa, jolloin voidaan välttää pahimmat asennusruuhkat rengassesongeissa.

Ympäristöystävällisyyden kannalta kitkarenkaat ovat monella tapaa nastarenkaita suositeltavampi vaihtoehto talviliikenteeseen. Nastat rouhivat tienpintoja jopa puolet vuodesta aiheuttaen näin runsaasti katupölyä ja liikennemelua. Nastarenkaiden vuoksi joudutaan käyttämään karkeita päällysteitä, jotka lisäävät polttoaineenkulutusta ja CO2-päästöjä sekä renkaiden kulumista ja mikromuovipäästöjä.

Talvirengasvalitsinta kehitetään jatkossa saadun palautteen pohjalta. Voit esittää toiveita ja ideoita rengasportaalin ja talvirengasvalitsimen edelleen kehittämiseksi täällä.

Lisätietoa nasta- ja kitkarenkaista löytyy mm. Nokian Renkaiden ja First Stop -rengasketjun sivuilta. Jälkimmäisen kautta rengastyypin sopivuutta omiin tarpeisiin pääsee testaamaan yksinkertaisella valintatyökalulla.