Talvirengasvalitsin paljastaa: Nasta- ja kitkakuljettajat arvostavat rengasvalinnoissaan eri asioita

Tiedote 12.11.2021

Nastarenkaiden käyttäjät kiinnittävät rengasvalinnoissaan huomiota erityisesti renkaan jääpitoon, kun kitkarenkaiden käyttäjät arvostavat kokonaisvaltaisemmin renkaan eri ominaisuuksia. Tiedot perustuvat 3 175 autoilijan painotuksiin talvirengasvalitsimessa, joka lanseerattiin lokakuussa osana Fintrafficin, liikenne- ja viestintäministeriön ja ympäristöministeriön yhteistä Renkaat kelin mukaan -kampanjaa.

Autolehtien rengastestit ja EU-rengasmerkinnät auttavat asiaan perehtyneitä autoilijoita vertailemaan renkaiden ominaisuuksia. ”Niiden ohella nähtiin selkeä tarve käyttäjälähtöiselle työkalulle, jonka avulla autoilijat voivat vertailla talvirengastyyppejä omien painotustensa pohjalta”, teknologiapäällikkö Panu Sainio Aalto-yliopistosta taustoittaa.

Idean pohjalta syntyi talvirengasvalitsin, joka toteutettiin Helsingin kaupungin koordinoiman HOPE-hankkeen tuella osana renkaatkelinmukaan.fi-sivustoa. Rengasvalistukseen ja rengastyyppiseurantaan keskittyvää rengasportaalia on tarkoitus kehittää pitkäjänteisesti yhteistyössä liikenne- ja ympäristöviranomaisten ja alan toimijoiden kanssa.

Talvirengasvalitsin suosittelee useimmille kitkarenkaita

Talvirengasvalitsin antaa käyttäjälle suosituksen samaa laatutasoa olevien pohjoismaisten kitka- ja nastarenkaiden välillä. Suositus perustuu vastaajan antamiin painoarvoihin renkaiden neljälle keskeiselle ominaisuudelle: turvallisuus ja suorituskyky, taloudellisuus ja kulutuskestävyys, mukavuus ja käytännöllisyys sekä ympäristöystävällisyys. Lisäksi renkaan suorituskykyä painotetaan kelityypeittäin.

Tähtiluokituksemme mukaan nastarenkaat ovat kitkarenkaita edellä puhtaassa jääpidossa, mutta kaikkien muiden ominaisuuksien osalta ne yltävät korkeintaan kitkarenkaiden tasolle. Niinpä talvirengasvalitsin suosittelee nastarenkaita vain silloin, jos vastaaja painottaa korostetusti renkaan suorituskykyä jäisellä tiellä”, rengasportaalista vastaava viestintäkonsultti Jouko Lahti valottaa.

Talvirengasvalitsimeen 11.10.–7.11. kertyneiden anonyymien vastausten perusteella kitkarenkaat sopisivat useimmille autoilijoille nastarenkaita paremmin. Talvirengasvalitsin suositteli kitkarenkaita odotetusti lähes kaikille kitkarenkaiden käyttäjille jatkossakin. Myös useimmille nastarenkaiden käyttäjille suositeltiin kitkarenkaita seuraavaksi talvirengastyypiksi.

Rengasvalintoja pohditaan yhä kokonaisvaltaisemmin

Nasta- ja kitkakuljettajien vastaukset erosivat selkeästi toisistaan, kun kysyttiin renkaan eri ominaisuuksien painotuksia seuraavaa talvirengastyyppiä valittaessa. Renkaan jääpidon keskimääräinen painoarvo nastakuljettajilla oli 19 %, kun se oli vain 11 % kitkakuljettajien keskuudessa. Vastaavasti kitkakuljettajat arvostivat nastakuljettajia enemmän rengastyyppiin liittyvää mukavuutta ja käytännöllisyyttä sekä ympäristöystävällisyyttä. (Ks. liitegraafi)

Talvirengasvalitsimen mukaan rengasvalintoja pohditaan aiempaa kokonaisvaltaisemmin, jolloin turvallisuuden ohella kannetaan vastuuta myös tiestön kunnosta ja ympäristöpäästöistä. ”Tämä on osaltaan vaikuttanut kitkarenkaiden suosion kasvuun viime vuosina. Kitkarenkaat tuovat myös joustavuutta renkaanvaihdon ajoitukseen, sillä nastarenkaiden käyttöähän on rajoitettu kalenterin ja kelien mukaan”, Jouko Lahti ja Panu Sainio puntaroivat.

Testaa talvirengasvalitsinta tästä!

Liitteet:

Nasta- ja kitkakuljettajien painotukset talvirengasvalitsimessa (graafi)

Nasta- ja kitkakuljettajien painotukset talvirengasvalitsimessa (taulukko)

Lisätietoja:

Viestintäkonsultti Jouko Lahti, J Lahti Interaction, p. 050 592 4240, jouko.lahti@renkaatkelinmukaan.fi

Teknologiapäällikkö Panu Sainio, Aalto-yliopisto, p. 050 567 8396, panu.sainio@aalto.fi