Aamulehti: "Mihin tarvitaan asvalttipäällysteitä vereslihalle rouhivia piikkikumeja kaupungissa ja pääteillä?"

04.11.2021

Kolumni/Kari Pitkänen

Tiistaiaamu lokakuun lopulla. Seison huoltoaseman pihassa, kun ohitse lipuu jättimäinen Audi Q7 -maasturi. Alla ropisevat nastarenkaat, vaikka jäästä saati lumesta ei näy jälkeäkään. Totta. Autohan voi olla lähdössä Lappiin, jossa talvi on jo päällä. Yhtä hyvin nastakumit on voitu vaihtaa alle varmuuden vuoksi ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Pisteet nopeasta reagoinnista!

Mutta miksi nastat? Mihin tarvitaan asvalttipäällysteitä vereslihalle rouhivia piikkikumeja autossa, jossa on neliveto, ajovakauden hallintajärjestelmä ESC ja lukkiutumattomat ABS-jarrut? Aina kun näen tällaisen ratkaisun, tekee mieli huomauttaa: ettekö tiedä tai jaksa pohtia sitä, että kitkarenkaatkin riittäisivät?

Pirkanmaalla kitkoilla ajaa noin joka viides autoilija. Heidän määränsä olisi helppo vähintään tuplata, eikä liikenneturvallisuus siitä kärsisi. Kuskit ovat kokeneita, autot yhä parempia ja tiestölle jäisi riittävästi nastallisia autoja, jotka huolehtisivat jäätyvien tienpintojen karhentamisesta.

Tuoreessa Traficomin talvirengasselvityksessä tutkijat Jouko Lahti ja Panu Sainio ehdottavat, että nastarenkaiden kalenteriin sidottua käyttöaikaa lyhennettäisiin molemmista päistä kuukaudella. Näin nastoilla saisi ajaa vain kolme kuukautta nykyisen viiden asemasta sekä lisäksi aina, jos keli tai sää edellyttävät. Muutos ei vaikuttaisi kitkarenkaiden käyttöaikaan.

Lue lisää...

25.11.2021Yle: Talvirenkaiden vaihtoa voi nykyään lykätä, mutta se voi tulla kalliiksi
15.11.2021Ilta-Sanomat: Arvotko yhä kitkojen ja nastojen välillä? Tämä testi saattaa auttaa tekemään päätöksen
04.11.2021Aamulehti: "Mihin tarvitaan asvalttipäällysteitä vereslihalle rouhivia piikkikumeja kaupungissa ja pääteillä?"
01.11.2021E-S Media/Helsingin Uutiset: Uudenlainen seuranta paljasti, kuinka moni ajaa Helsingissä nastoilla
01.11.2021STT/Keskisuomalainen: Tänään käynnistyvä talvirengaskausi vaatii autoilijalta valppautta
31.10.2021HS: Marraskuu alkaa tavanomaista lämpimämpänä, mutta talvi­renkaiden suhteen sää­ennusteita kannattaa seurata tiiviisti
26.10.2021Traficom: Talvirenkaat alle sään ja kelin mukaan - Uudet talvirengassäännöt seurannassa
25.10.2021Fintraffic, LVM, YM: Kiinnitä huomiota rengasvalintasi turvallisuuteen ja ympäristövaikutuksiin
22.10.2021Autoliitto: Talvirenkaiden vaihto ei yksin takaa turvallisuutta
20.10.2021Väylävirasto: Talvi- ja pimeän ajon nopeusrajoitukset otetaan jälleen käyttöön

Siirry arkistoon »