Moottori: Nykyauton turvatekniikka pelastaa henkiä - jos kuski osaa käyttää autoaan

01.02.2022

Tutkija Tapio Koisaaren mukaan henkilöautojen onnettomuusriski on pienentynyt merkittävästi parin vuosikymmenen aikana – kiitos turvatekniikan kehityksen ja yleistymisen. Jos auton nopeus on liiallinen ajo-olosuhteisiin nähden tai jos kuljettajalle jää yksinkertaisesti liian vähän aikaa reagoida uhkaan, ei mikään auton turvatekniikka välttämättä kykene pelastamaan osallisia kuolonkolarilta.

Tutkimusten mukaan on kuitenkin kiistatonta, että mitä uudempi auto, sen paremmin sen turvatekniset ratkaisut kykenevät suojaamaan niin auton matkustajia kuin muitakin kolariin joutuneita osallisia. Suojaaminen voi tarkoittaa sitä, että kuoleman sijaan seurauksena on loukkaantuminen tai vakavan loukkaantumisen sijasta selvitään lievin vammoin.

– Ajonvakautusta koskeneen tutkimuksemme mukaan ajonvakautuksen omaavilla henkilöautoilla aiheutetaan vähemmän kuolemaan (-58 %) ja vammautumiseen (-29 %) johtaneita moottoriajoneuvo-onnettomuuksia kuin vanhemmilla autoilla, joissa tätä järjestelmää ei ole, Koisaari taustoittaa.

– Ajonvakautuksen toiminta ei vaadi kuljettajalta huomiota, toisaalta järjestelmä toimii kuljettajan toimista riippumatta ja ylipäätään melko harva kuljettaja edes tietää hänen autossaan olevan ajonvakautus. Joka on myös sikäli onnellista, että tietovaje vähentää turvallisuuden ulosmittaustaipumusta.

Lue lisää...

29.09.2022Helsingin kaupunki: Nastarenkaiden käyttökielto alkaa Lönnrotinkadulla
20.09.2022Yle: Punaisen pölyn mysteeri - moottoririkkojen syynä asfaltissa käytetty oktomurske
14.09.2022Moottori: Aasialaismerkki yllätti Moottorin kitkarengastestissä
13.09.2022Helsingin kaupunki: Katupölyä voi ehkäistä talvirenkaan valinnalla − kitkarenkailla parempaa ilmanlaatua
12.09.2022Yle: Huonot renkaat vaikuttavat monen kuolonkolarin taustalla - rengasratsioita viidessä kaupungissa
07.09.2022Ilta-Sanomat: Miksi nastarenkaat sähköautossa voi olla huono ratkaisu?
10.08.2022Moottori: Sähköauton nastarengastesti - Hurja vääntö laittaa kumit koetukselle
25.04.2022HS: Nastarenkaista voi osassa Suomea jo rapsahtaa satasen liikenne­virhemaksu, vaikka yöpakkaset jatkuvat ensi viikolle
22.04.2022Helsingin Uutiset/Etelä-Suomen Media: Se päivä on koko ajan lähempänä, jolloin voit saada nastarenkaiden käytöstä sakot
21.04.2022Yle: Kesärenkaisiin siirrytään jo ympäri Suomen - lämpö on talvirenkaille myrkkyä

Siirry arkistoon »