Fintraffic: Ren­kaat ke­lin mukaan -kampanja: Tal­vi­ke­lit vaa­ti­vat malt­tia ja ke­lin mu­kai­sia ren­kai­ta

24.10.2022

Rengasvalinnat puhuttavat autoilijoita näin talvirengaskauden kynnyksellä. Keskeisten liikenne- ja ympäristötoimijoiden tukema Renkaat kelin mukaan -kampanja kiinnittää jälleen huomiota rengasvalintojen turvallisuuteen ja ympäristövaikutuksiin.

”Liikenneturvallisuuden kannalta on oleellista, että talvikeleillä käytetään hyväkuntoisia nasta- tai kitkarenkaita. Talvirengassääntelyssä korostuu tienkäyttäjän oma vastuu liikenneturvallisuudesta”, ylitarkastaja Sofia Johansson liikenne- ja viestintäministeriöstä toteaa.

Kesärenkaat toimivat parhaiten alkusyksyn vetisillä keleillä, mutta ensiliukkailla tarvitaan pohjoismaisiin talvikeleihin tarkoitettuja kitka- tai nastarenkaita. Fintrafficin yksikön päällikkö Mika Jaatinen korostaakin ennakoinnin merkitystä sekä renkaanvaihdon ajoituksessa että talvikelillä ajamisessa.

”Pidempää matkantekoa on hyvä suunnitella etukäteen seuraamalla sää- ja keliennusteita sekä keli- ja liikennetilannetta. Ajokelit, tieliikenteen häiriöt ja vaikkapa liikennemäärät näkee kätevästi Liikennetilanne-palvelustamme joko nettiselaimella tai mobiilisovelluksena”, Jaatinen vinkkaa.

”Nastarenkaat kuluttavat päällysteitä ja aiheuttavat runsaasti katupölyä. Kitkarenkaiden käytön yleistyminen parantaisi kaupunkien ilmanlaatua erityisesti keväisin”, ilmansuojeluohjelman koordinoinnista vastaava erityisasiantuntija Katja Ohtonen ympäristöministeriöstä perustelee.

”Seuraamme mielenkiinnolla Helsingin kaupungin nastarengaskieltokokeilun toimivuutta ja vaikutuksia. Uskon, että monilla muillakin kaupunkialueilla on intressejä edistää kitkarenkaiden talvikäyttöä tuoreimman tutkimustiedon valossa”, ryhmäpäällikkö Niko Karvosenoja Suomen ympäristökeskuksesta arvelee.

”Kitkarenkaiden osuus talvirenkailla aiheutetuista talvikelionnettomuuksista on vähentynyt selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna. Erityisesti ajohallinnan menetyksiin liittyvät tapaukset ovat vähentyneet ajonvakautuksen yleistymisen myötä”, tutkiva viestintäkonsultti Jouko Lahti kuvailee kehitystä.

Lue lisää...

11.11.2022Lapin Kansa: Lapissa ta­pah­tuu suh­tees­sa enemmän kit­ka­ren­kail­la ai­heu­tet­tu­ja kuo­lon­ko­la­rei­ta kuin Suo­mes­sa kes­ki­mää­rin
10.11.2022Euroopan komissio: Komissio ehdottaa uusia Euro 7 -päästönormeja ajoneuvojen epäpuhtauspäästöjen vähentämiseksi ja ilmanlaadun parantamiseksi
01.11.2022HS: Yksi merkintä kertoo, saako kitkarenkaillasi ajaa enää kahden vuoden kuluttua
25.10.2022Nokian Renkaat: Miksi perheen kakkosautossakin kannattaa olla premium-renkaat?
25.10.2022Liikenneturva: Talvirenkaat alle kelin mukaan
24.10.2022Fintraffic: Ren­kaat ke­lin mukaan -kampanja: Tal­vi­ke­lit vaa­ti­vat malt­tia ja ke­lin mu­kai­sia ren­kai­ta
24.10.2022Yle/STT: Nastarenkaat yliedustettuna talvikauden kuolonkolareissa - kitkarenkaiden osuus tilastoissa vähentynyt 2000-luvun alusta
24.10.2022Aamulehti: Kuolonkolarit paljastavat: kitkarenkaat saattavat olla turvallisemmat kuin nastat
19.10.2022Väylävirasto: Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset käyttöön
18.10.2022Traficom: Hyväkuntoiset talvirenkaat tärkein turvavaruste - alle sään ja kelin mukaan

Siirry arkistoon »