Nasta- ja kitkarenkaiden käyttäjät perustelevat valintaansa eri tekijöillä

Rengasvalinta nasta- ja kitkarenkaiden välillä tehdään useimmiten tunnepohjalta, mutta se perustellaan järkisyillä. Kuluttajakyselyissä erityisesti erityisesti nastarenkaiden käyttäjät perustelevat valintaansa hyvällä jääpidolla, kun taas kitkarenkaiden käyttäjät arvostavat kokonaisvaltaisemmin renkaan eri ominaisuuksia.

Tekniikan Maailman mukaan ”nastarenkaat ovat vuosien mittaan kehittyneet voimakkaasti erityisesti lisääntyneiden nastamäärien ja erilaisten nastainnovaatioiden ansiosta. Kaikessa hiljaisuudessa myös kitkarenkaat ovat kehittyneet, ja itse asiassa vielä nastarenkaita nopeammin”. TM:n tuorein talvirengasvertailu osoittaa, että trendi jatkuu edelleen.

Monille autoilijoille nastarenkaat lienevät välttämättömiä vaativien käyttöolosuhteiden vuoksi. Vähintään yhtä monelle kitkarenkaat sopisivat aivan yhtä hyvin turvallisuudesta tinkimättä. Itse asiassa kitkarenkailla aiheutetaan nykyään suhteellisesti vähemmän kuolonkolareita kuin niitä esiintyy talviliikenteessä. Kyseinen tilasto kääntyi kitkarenkaiden eduksi kymmenisen vuotta sitten.

EU-rengasmerkintä valintojen tukena

EU-rengasmerkintä tarjoaa kuluttajille entistä enemmän tietoa renkaan ominaisuuksista toukokuusta 2021 alkaen. Polttoainetaloudellisuuden, rengasmelun ja märkäpidon lisäksi uusi tarra sisältää myös lumipito- ja jääpitomerkinnät, mikäli rengas on läpäissyt kyseiset testit. Merkintävaatimus ei edelleenkään koske nastarenkaita.

Lumipitomerkintää (3PMSF) edellytetään Suomessa käytettäviltä henkilöauton talvirenkailta 1.12.2024 alkaen. Jääpitomerkintä antaa kuluttajalle lisätietoa renkaan soveltuvuudesta pohjoismaisiin talvioloihin. Keski-Euroopan talvioloihin tarkoitetut kitkarenkaat suoriutuvat hyvin märkäpidossa, joten ne tuskin täyttävät jääpitovaatimusta.

Työkaluja talvirengastyyppien vertailuun

Rengasalan pohjoismainen järjestö STRO on vertaillut eri talvirengastyyppien suorituskykyä eri keliolosuhteissa 1–5 tähdellä. Tuoreessa syksyllä 2020 julkaistussa vertailussa skaalaa laajennettiin ja tarkasteluun otettiin nasta- ja kitkarenkaiden lisäksi allseason-renkaat. Arviointi on tehty samaa laatuluokkaa olevien uusien renkaiden välillä.

Talvirengastyyppien suorituskykyvertailu:
Lähde: STRO

 

Talvirengasvalinnat tehdään harvoin pelkän suorituskykyvertailun perusteella. Turvallisuuden ohella vaakakupissa painavat usein taloudellisuus ja kulutuskestävyys, mukavuus ja käytännöllisyys sekä ympäristönäkökohdat. Tämän hankkeen puitteissa olemmekin luomassa käyttäjälähtöistä talvirengasvalitsinta, joka auttaa tekemään vastuullisia rengasvalintoja omien tarpeiden ja arvostusten pohjalta.